Kutatások

Lássunk mélyebbre!

Méhtakarmányunk kifejlesztése közben a fő szempont az volt, hogy egy olyan terméket hozzunk létre, amely a virágpor beltartalmi értékeivel rendelkezik és a virágpor fogyasztásához hasonló eredményeket ér el. Éppen ezért, minden kutatásunkban a virágporhoz hasonlítottuk takarmányunk méhekre gyakorolt hatását, és nem csupán a piacon jelenleg elérhető más méhtakarmányokhoz.

Vizsgálataink során különösen nagy szerepet kapott az, hogy a méhekre gyakorolt hatása saját és független vizsgálatokkal, laboratóriumi tesztekkel egyaránt igazolható legyen. A méhek életét olyan szempontokból vizsgáltuk, amely mélyebb betekintést enged abba, hogy a helyes takarmányozással milyen hosszú távú pozitív változásokat érhetünk el méhcsaládjainkban és az egyedi méhek fejlődésében.

Kiterjedt fiasítás

Kiemelkedően nagy fiasítás területet értünk el a Mybee Feed-del takarmányozott méhcsaládok esetében, melyek a vizsgált időszakban a virágport fogyasztó méhcsaládoknál is jobban teljesítettek. Magas fehérje, vitamin és ásványianyag tartalma megnöveli a dajkaméhek teljesítőképességét, és biztosítja számukra a fiasítás felneveléséhez szükséges tápanyagokat.

Jóltáplált, egészséges méhek

A jelentős testtömeg gyarapodás bizonyítja a méhek jóltápláltságát, mely különösen fontos az áttelelés és a téli tartalék felhalmozás szempontjából. A testtömeg vizsgálata mellett fontos szempont lehet a méhek izmosságának a vizsgálata. A méhek izomzatának számottevő része a torban található, mivel ide csatlakoznak a szárnyak, illetve lábak, melyek a mozgásért és a repülésért felelősek. Az optimális aminosav összetétel miatt a fejlődő méhek a gyűjtő korra való áttéréskor, Mybee Feed fogyasztása mellett nagymértékű izomtömeg növekedést értek el, mely biztosítja a kitartó repülés és mézgyűjtés képességét. Mind testtömeg, mind tortömeg vizsgálatakor takarmányunk fogyasztása közben a virágporeredményit meghaladó értékeket kaptunk.

A garatmirigy jól fejlett a megfelelően takarmányozott méhek esetében (bal), ellentétben az alultáplált méhekkel (jobb).

Kimagasló pempőtermelés

A garatmirigy megfelelő működése elengedhetetlen a méhpempő termeléséhez, ami a fejlődő méhek fontos táplálékforrása. Takarmányunk kifejezetten a garatmirigy egészségének és működésének támogatására lett kifejlesztve, ami elősegíti a méhpempő termelését, valamint az egészséges méhanyák és az erős méhcsaládok fenntartását. De hogyan vizsgáltuk a pempőtermelést? Mivel a garatmirigy a méhek fejében helyezkedik el és itt termelődik a méhpempő, ezért a dajkaméhek fejének a tömege egy remek mutatója a garatmirigy fejlettségének. Éppen emiatt Mybee Feed vizsgálatakor mértük a kísérletben szereplő méhek fejtömegét, valamint mikroszkóposan is vizsgáltuk a garatmirigyek állapotát, ezzel bizonyítva hatásossságát

Hosszú élet, nagyobb termelés

Vizsgálataink között talán az egyik legfontosabb a méhek élethosszának különböző takarmányok fogyasztása mellett történő vizsgálata volt. A hosszabb életű méhekből álló méhcsalád több fiasítást képes gondozni és nagyobb méz hozamot biztosít, mivel a méhek több generáción keresztül képesek részt venni a méhcsalád munkájában. A kísérletink során a méhcsaládok élethosszát zárt körülmények között vizsgáltuk, melyek során, ahogy az ábra is mutatja, azt láthatjuk, hogy a Mybee Feed a virágporhoz hasonlóan jelentősen meghosszabbította a méhek életét.